Alle Storys
Folgen
Keine Story von ADAC SE mehr verpassen.

ADAC SE

Doğu ve Güneydoğu Avrupa’da yine sahte yol yardım ekipleri kol geziyorlar

• Bild-Infos
  • Download

Dikkat! Dolandırılmayın: Doğu ve Güneydoğu Avrupa’da yine sahte yol yardım ekipleri kol geziyorlar

Cep telefonunun sinyalini bozarak ADAC’nin yurtdışı acil yardım hattının aranmasını engelliyorlar

Bulunduğunuz yerde ADAC’nin kardeş otomobil kulüpleri yardımcı olur

ADAC Versicherung AG sigorta şirketi, kendilerine ‘Sarı Melek’ süsü vererek çekici hizmeti ve bazen tamamen gereksiz olan servis işlemleri için otomobil sürücülerinden yüklü miktarda para alan sahte yol yardım ekiplerine karşı bir daha uyarıyor. Bu dolandırıcılar Macaristan ve Sırbistan dışında artık gittikçe artarak Bulgaristan, Hırvatistan ve Slovenya‘da da faaliyet göstermeye başladılar. Ayrıca Slovakya, Litvanya ve Polonya ülkelerinde de benzer olaylar görülmüştür.

Tatilcileri tuzağa düşürmek amacıyla bu dolandırıcılar, ADAC yol yardım ekipleri ile aynı veya benzer renk ve tasarımda olan ya da üzerinde ADAC logosu ve/veya “Im Auftrag des ADAC” (yani “ADAC adına”) yazısı bulunan araçlar kullanıyorlar. Bunlardan bazıları gerçek olanlara şaşırtıcı derecede benzerken, bazı dolandırıcılar ise daha özensiz davrandıkları için “ACDC” ibareli araçlara da rastlanabilir.

Personelleri de ADAC yol yardım ekibinin kılığına giriyor. Halbuki dış ülkelerde ADAC’nin kendi yol yardım filosu bulunmadığı gibi, o ülkelerdeki yetkili hizmet sağlayıcılarımızın gerek araçlarında gerekse oto servislerinde ADAC ibare ve logolarını kullanmaları yasaktır. Bunun tek bir istisnası var: Kuzey İtalya’da bir ‘Sarı Melek’ yıl boyunca ADAC acil yardım hattı adına yol yardım ekibi olarak görev yapıyor.

Birçok dolandırıcı, kendilerini kolayca ele veren bir taktiği izlerler: Otoyol kenarında pusuya yatıp bir arızadan hemen sonra hizmetlerini sunmak üzere yardım arayanların yanında beliriverirler. Bu suç çeteleri araçlarında telefon sinyalini bozarak cep telefonunun çekmemesini sağlayan düzenekler bulundurduklarından, ADAC Premium veya Plus üyelerinin yurtdışı acil yardım hattıyla bağlantı kurmaları mümkün görülmeyebilir. Böyle bir durumla karşı karşıya olan üyelerimizin, önce araçlarını kilitlemeleri, sonra birkaç metre uzaklaşmaları ve oradan tekrar ADAC yurtdışı acil yardım hattını aramaları tavsiye edilir.

Çok önemli: Otomobilinizi veya motokaravanınızı hiçbir zaman gözetimsiz bırakmayınız ve geceyi sıkı güvenliği olmayan bir otoparkta kesinlikle geçirmeyiniz. Dolandırıcıların geceleyin fark edilmeden araçlara müdahale ederek ertesi gün binlerce Euro nakit karşılığında “yardım ettiği” vakalar da görülmüştür.

ADAC Versicherung AG olarak dolandırıcıların kimliğini öğrenebilmemiz durumunda, örneğin ilgili araçların plakalarını çektiğiniz fotoğraflar yardımıyla, o ülkedeki kardeş otomobil kulübünün desteğiyle her zaman hukuki yollara başvururuz, örn. ihtarname yoluyla. Ancak sadece mağdurların kendileri dolandırıcılıktan dolayı suç duyurusunda bulunabilir.

Bu nedenle ADAC Premium ve Plus üyelerinin aşağıdaki uyarıları dikkate almaları gerekir:

● ADAC’nin kardeş otomobil kulüpleri yardımcı olur: Dış ülkelerde yolda kalan üyelerimiz, ADAC’ye 00 49 89 22 22 22 no.lu telefondan ulaşabilir. ADAC hasarı kaydeder ve olayı o ülkedeki kardeş otomobil kulübüne havale eder.

● Bilgiler yol yardım ekibinde mevcut: Kardeş otomobil kulübü, bulunduğunuz yerde bir yol yardım ekibi veya bir çekici hizmeti ayarlar. Bunlarda yolda kalmış üyemizin üyelik bilgileri mevcuttur, herhangi bir ödeme talep etmezler ve arızanın araç başında giderilememesi durumunda Premium veya Plus üyesinin aracını en yakın yetkin oto servisine çekerler. ADAC’nin kardeş otomobil kulübü ise olayın sonucunu ve icabında servisin adresini Almanya’ya bildirir.

● Masraflar: Olay yerindeki yol yardımı ve aracın servise çekilmesi için (maksimum 300 Euro’ya kadar) herhangi bir ödeme talep edilmeyecektir. Ancak şu durumlarda masraflar oluşabilir: Aracın tamir görmesi gerektiğinde tamir sözleşmesi Plus veya Premium üyesi ile servis arasında akdedilir, yani masraflar üyeden talep edilecektir. Servisin asıl hizmeti ile ilgili sorunlar çıktığında ADAC arabulucu olmaya çalışacaktır.

Ek hizmetler: İhtiyaç halinde kardeş otomobil kulübü ADAC’nin talimatı doğrultusunda otel ve kiralık araba gibi ek hizmetler de ayarlayacaktır. Aracın üç işgünü içerisinde teknik olarak yola çıkabilecek duruma getirilememesi ancak tam pert olmaması durumunda, ADAC aracın çekici ile geri getirilmesinin masraflarını karşılar.

Arıza giderilemediği takdirde arızanın yaşandığı hemen sonraki günden itibaren doğrudan eve dönme –kiralık arabayla ikamet ettiğiniz yere gitme– seçeneği bulunmaktadır. ADAC olarak ayrıca aracın geri getirilmesini ve kalabileceğiniz bir oteli de ayarlarız. Avrupa içerisinde üç gecelemeye kadar kişi başı her gece için azami 85 Euro olan konaklama masraflarını karşılarız.

ADAC SE Kurumsal İletişim Departmanı (Unternehmenskommunikation)

Marion-Maxi Hartung

T 089 76 76 3867